Moja babcia mówiła, że ta zupa jest zdrowa i nie powoduje chorób. Przepis.
2 380
Składniki:
2 marchewki
1/4 selera
1 kalafior
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kurczak
5 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren pieprzu kolorowego
5 liści laurowych
1 pęczek ziół (oregano i estragon, tymianek i rozmaryn)
2 łyżeczki soli
Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Dobrze opłucz kurczaka, a następnie umieść go w dużym garnku. Dodaj pokrojone warzywa korzeniowe i pietruszkę. Cebulę, marchewkę i pietruszkę można przekroić na pół. Seler i kalarepę również można pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cały czosnek. Dodać zimną wodę, aby doprowadzić mieszankę do wrzenia.
Gdy woda się zagotuje, usunąć z powierzchni pianę z białek. Następnie podgrzać bulion na średnim ogniu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę i kwadrans. Jeśli woda wyparuje, można ją dolać do bulionu.
Po około godzinie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki, a warzywa na mniejsze kawałki. Do smaku, podawać z makaronem