Moja babcia mówiła, że ta zupa jest zdrowa i nie powoduje chorób. Przepis.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kurczak
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ziaren pieprzu kolorowego
  • 5 liści laurowych
  • 1 pęczek ziół (oregano i estragon, tymianek i rozmaryn)
  • 2 łyżeczki soli
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Dobrze opłucz kurczaka, a następnie umieść go w dużym garnku. Dodaj pokrojone warzywa korzeniowe i pietruszkę. Cebulę, marchewkę i pietruszkę można przekroić na pół. Seler i kalarepę również można pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cały czosnek. Dodać zimną wodę, aby doprowadzić mieszankę do wrzenia.

Gdy woda się zagotuje, usunąć z powierzchni pianę z białek. Następnie podgrzać bulion na średnim ogniu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę i kwadrans. Jeśli woda wyparuje, można ją dolać do bulionu.

Po około godzinie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki, a warzywa na mniejsze kawałki. Do smaku, podawać z makaronem

Zupa cebulowa

error: Treść zabezpieczona !!