Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę: Sekret obfitej i bogatej zupy ziemniaczanej z klopsikami.

Wiele już powiedziano o korzyściach płynących z pierwszych kursów. Dla zdrowia warto włączyć zupę do diety przynajmniej kilka razy w tygodniu.

Czy uważasz, że to co zdrowe nie zawsze jest smaczne? Obalamy ten mit prostym przepisem na pyszne, bogate danie. Panie i panowie, witamy! Zupa Jego Królewskiej Mości z klopsikami i ziemniakami.

Zupa z klopsikami i ziemniakami

To proste danie powinno być znane każdej gospodyni domowej. Dlatego postanowiliśmy podzielić się uniwersalnym przepisem na zupę z klopsikami i ziemniakami. Jest nie tylko smaczna, ale też piękna, jak na zdjęciu. Wszystko za sprawą obfitości świeżych warzyw.

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 szt liścia laurowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Najpierw wlej wodę do garnka i postaw na ogniu. Podczas rozgrzewania zacznij przygotowywać mięso mielone. Dodaj sól i pieprz oraz jedno jajko i wymieszaj.

Aby klopsiki były delikatne, jest mały sekret. Do mielonego mięsa dodaj pół łyżki kaszy manny. I ponownie zamieszaj.

Następnie zacznij kształtować klopsiki. Aby farsz nie przyklejał się do dłoni, zwilż dłonie wodą. Łyżką weź trochę mięsa mielonego i zwiń w małe kulki. Gdy farsz się skończy, naczynie z klopsikami wstaw do lodówki.

Teraz czas na składniki do zupy. Cebulę drobno posiekaj i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu.

W międzyczasie zajmij się marchewkami. Zetrzyj je na grubej tarce. Kiedy skończysz, włóż startą marchewkę do garnka, w którym cebula już się gotuje.

Ziemniaki obierz i dobrze umyj. Następnie pokrój je dowolnie: w paski, kostki. Dodaj ziemniaki do garnka – obok cebuli i marchewki. Posól wodę.

Poczekaj, aż bulion ponownie się zagotuje i dopiero wtedy wrzucaj klopsiki pojedynczo. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.

Ostatnim krokiem jest zagęszczenie. Aby to zrobić, pokrój pomidora w drobną kostkę. Nada miłej kwaskowości Twojej cudownej zupie z klopsikami i ziemniakami.

Drobno posiekaj pietruszkę. Paprykę należy pokroić na pół-pierścienie. Dodaj dressing do zupy z klopsikami i ziemniakami.

Na koniec dodaj wyciśnięty czosnek i kilka liści laurowych. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

Po zagotowaniu zupy zostawić na małym ogniu przez około pół godziny.

A więc pyszna i zdrowa zupa z klopsikami i ziemniakami gotowa! Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie będzie atrakcją każdej kolacji czy obiadu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!