Ukraińskie zrazy to smaczny i sprawdzony przepis na pyszne danie obiadowe. Przepis.

Ukraińskie paski można podawać z dowolnymi dodatkami. To danie jest pyszne zarówno z tradycyjnymi ziemniakami, jak i z różnymi rodzajami ryżu lub kaszy.

Do przygotowania ukraińskich pasków potrzebne są następujące składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki tartej papryki
  • 250g cebuli
  • 2 łyżki octu
  • ok. 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%,
  • 150g mąki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka dowolnego rodzaju pieprzu mielonego

Mięso dobrze umyć, a następnie pokroić w cienkie plastry o grubości ok. 1 cm. Na koniec zbij je z obu stron. Dopraw mięso solą i pieprzem. Pozostawić w misce na 15 minut, aby odpoczęło.

error: Treść zabezpieczona !!