Zdradzę Ci, jak zrobić te szybką i prostą zapiekankę ziemniaczaną z serem i czosnkiem. Pyszna i łatwa do przygotowania potrawa z produktów, które są zawsze pod ręką!
SKŁADNIKI
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Odłóż na bok.
Ubij jajko, dodaj połowę startego sera i posiekany koperek.
Przeciśnij przez praskę czosnek. W osobnym pojemniku wymieszaj drugą połowę sera, jajko, czosnek i majonez. Posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Zawsze przygotowuję wszystko, zanim zacznę ścierać ziemniaki, aby niezaczęty ciemnieć.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ziemniaki. Posól, popieprz, wymieszaj. Dodaj mieszankę sera i czosnku, wymieszaj.
W naczyniu do pieczenia (moje ma średnicę 26 centymetrów) ułóż tarte ziemniaki. Polej mieszanką jajek z koperkiem.
Umieść naczynie w rozgrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, aż uzyska złotobrązowy kolor.