Soczyste, pyszne i pachnące jak świeżo zerwane z ogródka: Fińskie pomidory w słoikach.
1 506
Fińskie pomidory to doskonała opcja na zimowe, chłodne dni. Dzięki ich smakowi myślami wrócisz do słonecznego, letniego czasu!
Przepis jest wyjątkowy, ponieważ całe przygotowywanie odbywa się szybko i łatwo. Pomidory są soczyste, pyszne i pachnące jak świeżo zerwane z ogródka!
Potrzebujesz:
pomidory – 4 kg;
cebula – 1 kg;
woda – 1 l;
sól – 1 łyżka;
cukier – 1,5 łyżki;
ocet – 50 ml
Przygotowanie:
Idealnymi pomidorami do przygotowania tej przekąski będą dojrzałe, ale nie zbyt miękkie, aby podczas gotowania nie zamieniły się w papkę.
Cebulę pokrój w cienkie półkola.
Pokrój pomidory na plasterki.
Cebulę przełóż na sitko i opłucz wrzątkiem.
Umieść cebulę na dnie czystych słoików. Kolejno włóż pomidory.
Ułóż na wierzchu ponownie cebulę. Przygotuj napar: wsyp sól i cukier do wrzącej wody. Gdy solanka się zagotuje, wlej ocet i zdejmij z kuchenki.
Wlej marynatę do każdego słoika, zakręć pokrywką i umieść w garnku, na którego dnie należy wcześniej umieścić kuchenny ręcznik. Wlej ciepłą wodę do około 3/4 wysokości słoików i sterylizuj od momentu zagotowania wody około 5 minut.
Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń w ciepły koc i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w piwnicy lub w spiżarni. Pomidory możesz podawać po prostu wyjmując je ze słoika. Możesz posypać je świeżymi ziołami i skropić olejem roślinnym. Życzę smacznego!