Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem po francusku – Łatwa w przygotowaniu, genialne połączenie smaków
350
Pyszna zapiekanka, która jest nie tylko sycąca, ale do tego delikatna i łatwa w przygotowaniu. Genialne połączenie wielu smaków w jednym daniu, które nie da o sobie szybko zapomnieć.
Zapach, unoszący się w całym domu podczas jej pieczenia, jest w stanie przywołać do stołu każdego bez zbędnych słów. W oczekiwaniu na obiad idealny, znajdziesz również czas na miłą pogawędkę z bliskimi. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
700 g ziemniaków
400 g fileta z kurczaka
250 g pieczarek
200 g twardego sera
250 ml śmietany (18%)
100 ml mleka
20 g masła
1 cebula
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć z masłem i mlekiem na gładkie puree.
Na rozgrzanej patelni z olejem, usmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy woda z nich odparuje, dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz, do pieczarek dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i smaż, aż cebulka się zarumieni.
Na patelni z olejem, usmaż również pokrojonego w średnią kostkę fileta z kurczaka. Wymieszaj ze sobą podsmażonego kurczaka z pieczarkami i dodaj śmietanę. Duś na wolnym ogniu przez 5-7 min., od czasu do czasu mieszając. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Do naczynia żaroodpornego, przełóż puree ziemniaczane, a następnie pieczarki z filetem. Całość posyp startym serem. Tak przygotowaną zapiekankę, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 10 minut.
Genialna, sycąca zapiekanka po francusku jest gotowa. Smacznego!