Super wskazówka od doświadczonej kucharki. Jak przygotować mięso aby było soczyste i pełne smaku.
484
Dziś odwiedzimy Brazylię, czyli kraj obejmujący aż połowę Ameryki Południowej. Podawana w tym regionie cudownie soczysta i pełna smaku wołowina jest esencją brazylijskiej miłości do mięsa
Wiedza w połączeniu z idealnie dobranymi składnikami i odpowiednio nadanej temperaturze pieczenia sprawia, że całość rozpływa się w ustach, a zarazem wygląda i smakuje obłędnie. Przenieś się do południowoamerykańskiego klimatu, nie opuszczając przy tym swojego domu.
Potrzebne produkty
Wołowina 700 g
Wino wytrawne białe 200 ml
Ocet z białego wina 100 ml
Oliwa z oliwek 100 ml
Rozmaryn 1 łyżeczka
Sól 1 kg
Czarny pieprz (ziarenka) 5 sztuk
Przygotowanie
By przygotować marynatę do mięsa wymieszaj ze sobą te trzy płynne składniki: ocet winny, wino, oliwę z oliwek. Następnie całość dopraw rozmarynem i pieprzem.
Dokładnie umyte i osuszone papierowymi ręcznikami mięso umieść w przygotowanej wcześniej marynacie na co najmniej dwie godziny.
Przygotuj formę do pieczenia z wyższymi bokami. Przenieś do niej mięso i całość zalej marynatą. Ważne jest by mięso było przykryte pergaminem. Wierzch posyp przygotowaną wcześniej solą. W nagrzanym do 195 ° C piekarniku ostrożnie umieść potrawę. Po upływie 30 minut twój pyszny posiłek jest gotowy.
Mięso zaleca się podawać w starannie pokrojone cienkie plasterki. SMACZEGO!