Kiedy robisz własną kiełbasę, przewyższasz to, co można kupić – to wszystko przez jeden niesamowity składnik.

Kiełbasa domowej roboty bije na głowę każdą kupioną w sklepie, można bowiem dokładnie wiedzieć, co się w niej znajduje.

Charakteryzuje się ona niepowtarzalnym smakiem, a przygotowanie jej pikantnej wersji to świetny sposób na uzyskanie smacznego i pełnego aromatu mięsa.

Składniki:

  • Suszony koperek: 1 łyżeczka,
  • Suszony czosnek: 1 łyżeczka,
  • Gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki,
  • Wołowina: 1,5 kg,
  • Uda kurczaka: 2 kg,
  • Bulion: 350 ml,
  • Sól: 75 g,
  • Papryka mielona: 2 łyżeczki,
  • Miód: 1 łyżeczka,
  • Mielony pieprz: 1 łyżeczka,
  • Suszona bazylia: 1 łyżeczka,
  • Papryka: 1 sztuka,
  • Osłonki do kiełbasy.

Instrukcje przygotowania:

  • Mięso od kości oddzielić, a następnie przygotować bulion z dodatkiem kości, ziaren pieprzu i soli. Po przecedzeniu bulion schłodzić w lodówce.
  • W maszynce do mięsa zmielić połowę wołowiny i tłustsze kawałki kurczaka.
  • Pokroić resztę mięsa w kostkę o wielkości około 2 cm i wymieszać z miodem.
  • W osobnym naczyniu przygotować mieszankę przypraw i soli, a następnie dodać ją do mięsa i dokładnie wymieszać.
  • Dodawać stopniowo zimny bulion do mięsa.
  • Mieszankę mięsną umieścić w osłonkach, tworząc kiełbaski średniej wielkości. Ważne, by unikać dostawania się powietrza do środka; jeśli się to zdarzy, przebić powietrze cienkimi igłami.
  • Kiełbasy powiesić w linii prostej i pozostawić do ostygnięcia na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
  • Następnie ugotować je w temperaturze 80-85 stopni przez 1,5 do 2 godzin.
  • Po ugotowaniu, kiełbasy pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 12 godzin, a potem zawinąć w papier i przechowywać w lodówce.

error: Treść zabezpieczona !!