Ta sałatka jest pyszna dla osób w każdym wieku. Jest lekka i prosta w przygotowaniu. Przepis.
501
Lekka, klasyczna sałatka warzywna z dressingiem musztardowo-jogurtowym
Składniki:
10 ogórków kiszonych
2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
500 g kukurydzy cukrowej, groszku i marchewki (ugotowanych).
1 duża cebula
3 jajka ugotowane na twardo
300 g jogurtu greckiego (2% lub 10%).
2-3 łyżki musztardy
Sól
pieprz
Opcjonalnie można dodać odrobinę soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w łupinach. Pamiętaj, aby dodać do wody odrobinę soli. Odcedź ziemniaki, a gdy ostygną, pokrój je na małe kawałki i umieść w misce.
Następnie pokrój w kostkę ogórki kiszone, ugotowane jajka i odsączoną marchewkę. Dodać ziemniaki do miski.
Cebulę pokroić na małe kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie dodać resztę składników. Następnie przygotuj sos. W miseczce połącz jogurt grecki i musztardę. W razie potrzeby można dodać sól i sok z cytryny. Połączyć wszystkie składniki i polać nimi sałatkę.
Posolić i popieprzyć do smaku. Delikatnie wymieszać sałatkę. Smacznego!