Ta sałatka jest pyszna dla osób w każdym wieku. Jest lekka i prosta w przygotowaniu. Przepis.

Lekka, klasyczna sałatka warzywna z dressingiem musztardowo-jogurtowym

Składniki:

  • 10 ogórków kiszonych
  • 2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 500 g kukurydzy cukrowej, groszku i marchewki (ugotowanych).
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 300 g jogurtu greckiego (2% lub 10%).
  • 2-3 łyżki musztardy
  • Sól
  • pieprz
  • Opcjonalnie można dodać odrobinę soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Pamiętaj, aby dodać do wody odrobinę soli. Odcedź ziemniaki, a gdy ostygną, pokrój je na małe kawałki i umieść w misce.

Następnie pokrój w kostkę ogórki kiszone, ugotowane jajka i odsączoną marchewkę. Dodać ziemniaki do miski.

Cebulę pokroić na małe kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie dodać resztę składników. Następnie przygotuj sos. W miseczce połącz jogurt grecki i musztardę. W razie potrzeby można dodać sól i sok z cytryny. Połączyć wszystkie składniki i polać nimi sałatkę.

Posolić i popieprzyć do smaku. Delikatnie wymieszać sałatkę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!