Jak zrobić pyszne tureckie bułeczki prosto z patelni – Smaczne i szybkie w przygotowaniu

Tureckie bułeczki z cista drożdżowego smażone na patelni?

To może się udać! Są miękkie i puszyste, a przede wszystkim smaczne. Znikają niemal natychmiast.

Co będzie potrzebne:

  • 500 gr mąki pszennej
  • 50 gr drożdży
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 240 ml mleka
  • 10 gr koperku
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować:

Na początku zarób drożdże – pokruszone dobrze wymieszaj z olejem roślinnym, solą i mlekiem. Mieszając, porcjami dodawaj mąkę.

Całość zagnieć na miękkie ciasto. Przykryj i pozostaw, najlepiej w ciepły miejscu, do momentu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto podziel na 8 równych części. Każdy kawałek uformuj na owalną bułkę i ułóż na patelni, wcześniej wysmarowanej olejem. Teraz ciasto odłóż na 30-40 minut by jeszcze trochę urosło.

error: Treść zabezpieczona !!