Jak zrobić pyszne tureckie bułeczki prosto z patelni – Smaczne i szybkie w przygotowaniu
935
Tureckie bułeczki z cista drożdżowego smażone na patelni?
To może się udać! Są miękkie i puszyste, a przede wszystkim smaczne. Znikają niemal natychmiast.
Co będzie potrzebne:
500 gr mąki pszennej
50 gr drożdży
200 ml oleju słonecznikowego
240 ml mleka
10 gr koperku
1 łyżeczka soli
Jak przygotować:
Na początku zarób drożdże – pokruszone dobrze wymieszaj z olejem roślinnym, solą i mlekiem. Mieszając, porcjami dodawaj mąkę.
Całość zagnieć na miękkie ciasto. Przykryj i pozostaw, najlepiej w ciepły miejscu, do momentu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto podziel na 8 równych części. Każdy kawałek uformuj na owalną bułkę i ułóż na patelni, wcześniej wysmarowanej olejem. Teraz ciasto odłóż na 30-40 minut by jeszcze trochę urosło.