Ich słodycz i smak są naprawdę wyjątkowe. Co więcej, fantastyczny deser z truskawek można przechowywać dłużej, dzięki czemu stają się one doskonałą alternatywą dla słodyczy. Świeże truskawki, przekształcone w słodki i pachnący smakołyk, zdecydowanie wygrywają z cukierkami, nie zawierając przy tym konserwantów. Wypróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować!
Należy wybrać dojrzałe, lecz jeszcze twarde truskawki do kandyzowania. Możliwe jest odcięcie szypułek, aczkolwiek nie jest to obowiązkowe.
Zacznij od wsypania cukru do garnka, dodaj wodę i mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Dodaj do tego garnka truskawki i delikatnie wymieszaj. Gotuj przez nie więcej niż 3 minuty, a potem dokładnie ostudź.
Następnie, ostrożnie odcedź syrop do innego garnka i gotuj. Gotującym się syropem zalej truskawki, a potem proces powtórz. Tym razem syrop gotuj dłużej, aż osiągnie konsystencję lekko rzadszego dżemu.
Po zalewaniu truskawek, doprowadź do wrzenia, lecz gotuj tylko przez minutę i od razu zdejmij z ognia. Pozwól, aby wszystko całkowicie ostygło, następnie wyjmij truskawki na tacę i ułóż obok siebie.
Gdy cukierki będą gotowe, zostaw je do wyschnięcia. Czas wysychania zależy od Ciebie, ale nie powinien przekraczać 5 dni. Możesz je ułożyć na tackach, przykryć folią spożywczą i zamrozić, lub obtoczyć w cukrze pudrze i przechowywać w słoiku, aby uniknąć sklejania się.