Ten przepis na ciasto egipskie to sprawdzony i prawdziwy faworyt. Koniecznie zapisz.

Zanim zaczniesz przygotowywać tort, zrób trzy placki. Każdy z nich zawiera trzy białka jaj, 2,5 szklanki cukru, 50 g zmielonych orzechów i 50 g mąki. Do ich przygotowania możesz użyć miksera.

Wymieszaj białka ze szczyptą soli, aby uzyskać sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i kontynuuj miksowanie. Wmieszaj orzechy i mąkę, aż dobrze się połączą.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Posmaruj blachę olejem roślinnym. Wyłóż ciasto na blachę i piecz przez 20 minut w temperaturze 170°C.

Krem jest już gotowy do przygotowania. Połącz żółtka, 10 łyżek cukru, pozostałą mąkę, mleko i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj, aby zapobiec przypaleniu się kremu. Doprowadź krem do wrzenia.

error: Treść zabezpieczona !!