Szczypiorek na parapecie – jak wyhodować w prosty sposób. Szybkie i sprawdzone sposoby.

Odcinamy szyjkę wraz z zakrętką, a następnie rozcinamy butelkę na pół. Kolejnym krokiem jest przygotowanie podłoża, może być to cokolwiek co utrzymuje wilgoć (jak przy woreczku foliowym) tzn. szmatki, trociny itd.

Wybieramy małe cebulki, aby zmieściło się ich około 5. Ścinamy z każdej cebulki górną część, tak aby odsłonić wnętrze. Cebulki sadzimy w podłożu tak jak w zwykłej ziemi i podlewamy 1/3 szklanki wody. Na koniec zakładamy górną część butelki i stawiamy na parapecie.

Po około 3 tygodniach możemy spodziewać się już 30 cm szczypiorku (nie zdejmujemy góry od butelki). Całość podlewamy w zależności od potrzeb tzn. wilgotności podłoża i warunków w miejscu pozostawania cebulek.

Obie metody są bardzo podobne, w obu tworzymy cebulkom warunki szklarniowe. Decydując się jednak na któryś ze sposobów, zainwestujmy w cierpliwość i dobre jakościowo cebulki.

Nie ma możliwości aby cebulki zgniły albo nie wykiełkowały, są to idealne sposoby na świeże zioło, zawsze pod ręką.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!