Ta szarlotka zachwyci niejednego smakosza. Jest wilgotna, smaczna i pachnie jak piernik. Przepis.
Ciasto budyniowo jabłkowe
Oto wyjątkowy przepis na nietypowe ciasto budyniowe z jabłkami, który podbija kubki smakowe i zachwyca wszystkich gości. Jest to wyjątkowa szarlotka, która jest wyjątkowa pod względem takim, że: pachnie jak piernik, jest soczysta I wyjątkowo smaczna, a co więcej czekoladowa polewa perfekcyjnie dopełnia cały deser.
Składniki potrzebne do wykonania ciasta:
- trzy jajka,
- dwa jabłka,
- 350 g mąki,
- 1 cały cukier waniliowy,
- 150 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 100 lub 120 mililitrów mleka,
- 3 łyżki kakao,
- jedna łyżka stołowa w budyniu czekoladowego,
- jedna łyżka stołowa majonezu,
- jedna mała łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika.
Składniki potrzebne do wykonania polewy:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- kawałek masła,
- 100 g czekolady mlecznej.
Sposób przygotowania:
Warto wiedzieć, że to ciasto można wykonać używając zamiast przyprawy do piernika innego ulubionego dodatku na przykład kakao bądź cynamonu. Aby przygotować ciasto w pierwszej kolejności należy wymieszać mąkę cukrami, kakao proszkiem do pieczenia z przyprawami oraz budyniem.
Następnie należy dodać do powstałej mieszanki starte jabłka na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Następnie należy dodać jajka, mleko, olej, a także majonez. Gdy wszystkie składniki znajdą się w jednej misce należy wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przelać na blachę wyłożona wcześniej papierem do pieczenia.
Najlepiej będzie jeśli nasza blacha będzie miała wymiar około 26 cm na 36 cm. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. W międzyczasie gdy ciasto będzie w piekarniku w kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę z masłem.
Gdy to zrobimy śmietanę należy wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Następnie po wyjęciu ciasta z piekarnika należy poczekać aż nieco ostygnie i dopiero wtedy polać je polewą po wierzchu. Ciasto należy pozostawić aż polewa stwardnieje, a po tym czasie jest gotowe do jedzenia.