W mgnieniu oka znikną ze stołu: Czosnkowe ślimaczki babuni.
1 605
Doskonałe czosnkowe ślimaczki, które można szybko przygotować i na pewno ucieszysz nimi całą rodzinę. Dziś pokaże Ci cudowny pomysł, jak wykonać zachwycająco piękne bułeczki. Będą idealnym dodatkiem na każdą imprezę, a nawet na rodzinną kolacje.
Potrzebujesz:
Mąka pszenna – 500 g
Mleko – 250 ml
Drożdże – 40 g
Sól
Olej – 100 ml
Nadzienie:
Masło – 100 g
Serek śmietankowy – 100 g
Czosnek – 4 ząbki
Pietruszka
Sól
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki na ciasto. Masło wymieszaj z serkiem śmietankowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dopraw solą, jeśli lubisz to również dodaj posiekaną natkę pietruszki. Z ciasta urywaj mniejsze kawałki, które musisz uformować w kulkę i rozwałkować jak na zdjęciu poniżej.
Nadzieniem posmaruj rozwałkowane ciasto i zwiń.
Przetnij na środku i skręć obie części. Następnie zapleć obie części dookoła siebie i złącz końce.
Pozostaw na około 15 min. na blaszce, posmaruj jajkiem i upiecz. Smacznego!