Miękkie jak pianka: tego ciasta używam również do strudla, bułek i croissantów: Bardzo smaczne ślimaki z nadzieniem budyniowym.

Pyszne słodkie ciasto wypełnione śmietankowym nadzieniem, które po prostu rozpływa się w ustach! Przepyszny dodatek do aromatycznej kawy w gronie rodziny i przyjaciół!

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 500-600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 10 g drożdży instant
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 2 białka jaj

Na nadzienie:

  • 320 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko + 10 ml mleka

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj śmietanowe nadzienie. Do garnka wsyp cukier, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą, dodaj żółtka i wymieszaj trzepaczką. Następnie wlej mleko i zagotuj, ciągle mieszającWlej śmietankową masę do miski, przykryj folią spożywczą i ostudź.

W dużej misce wymieszaj mąkę z innymi suchymi składnikami. Następnie zalej ciepłym mlekiem, roztopionym masłem, białkiem. Wszystko wymieszaj i wyrób puszyste ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę.

Ciasto połóż na posypanym mąką blacie, rozwałkuj na prostokąt i równomiernie rozłóż na nim krem. Zwiń w rulon, a następnie pokrój w szersze ślimaki. Ułóż je obok siebie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 20 minut. Po środku każdego ślimaka zrób szpikulcem wżłobienie i posmaruj wierzch ubitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Gotowe. Na koniec możesz posypać cukrem pudremŻyczę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!