Miękkie jak pianka: tego ciasta używam również do strudla, bułek i croissantów: Bardzo smaczne ślimaki z nadzieniem budyniowym.
3 626
Pyszne słodkie ciasto wypełnione śmietankowym nadzieniem, które po prostu rozpływa się w ustach! Przepyszny dodatek do aromatycznej kawy w gronie rodziny i przyjaciół!
Potrzebujesz:
Na ciasto:
500-600 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
10 g drożdży instant
300 ml ciepłego mleka
50 g masła
2 białka jaj
Na nadzienie:
320 ml mleka
2 żółtka
120 g cukru pudru
30 g skrobi kukurydzianej
10 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 żółtko + 10 ml mleka
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj śmietanowe nadzienie. Do garnka wsyp cukier, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą, dodaj żółtka i wymieszaj trzepaczką. Następnie wlej mleko i zagotuj, ciągle mieszając. Wlej śmietankową masę do miski, przykryj folią spożywczą i ostudź.
W dużej miscewymieszaj mąkę z innymi suchymi składnikami. Następnie zalej ciepłym mlekiem, roztopionym masłem, białkiem. Wszystko wymieszaj i wyrób puszyste ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę.
Ciasto połóż na posypanym mąką blacie, rozwałkuj na prostokąt i równomiernie rozłóż na nim krem. Zwiń w rulon, a następnie pokrój w szersze ślimaki. Ułóż je obok siebie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 20 minut. Po środku każdego ślimaka zrób szpikulcem wżłobienie i posmaruj wierzch ubitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Gotowe. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!