Tego ciasta używam również do strudla, bułek i rogalików: Szybkie ślimaczki z nadzieniem orzechowym – miękkie jak pianka.
18 649
Doskonały przepis na orzechowe ślimaczki, które są niezwykle delikatne, miękkie i smaczne. Zgodnie z prostymi instrukcjami naprawdę każdy może sobie poradzić z ich przygotowaniem i zachwycić swoich gości tym pysznym wypiekiem!
Potrzebujesz:
około 800 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży)
300 ml gorącego mleka
200 g masła lub margaryny
4 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
3 żółtka
Nadzienie:
3 białka
200 g mielonych orzechów włoskich
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
300 ml wody lub mleka
2 plasterki cytryny
50 gr cukru
cukier puder
Przygotowanie:
Masło rozpuść w gorącym mleku. W osobnej misce wymieszaj pokruszone drożdże, żółtka, cukier, dodaj mleko z roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę i sól.
Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na dziesięć minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wymieszaj z orzechami włoskimi.
Ciasto podziel na 3, rozwałkuj każdą część. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon.
Każdą rolkę pokrój w paski i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 25-30 minut. W między czasie przygotuj polewę. Rozpuść cukier w wodzie, dodaj plasterki cytryny i gotuj przez 3-4 minuty. Polej powstałym lukrem gorące ślimaczki.
Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj. Życzę smacznego!