Tylko 3 gotowane ziemniaki, ser, czosnek i masz najlepszą przekąskę pod słońcem: Placki ziemniaczane z serem.

Fantastyczne danie z ziemniaków, sera i kilku innych składników. Jest pyszne i proste.

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • drobno posiekana pietruszka
  • 1/2 drobno posiekanej papryki
  • płatki chili
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka i popularne przyprawy do smaku
  • 1 szklanka mąki pszennej (+/-)
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • serek topiony

Przygotowanie:

Gotujemy i obieramy ziemniaki.

Dodajemy drobno posiekaną cebulę.

Dodajemy pieprz.

Dodajemy również drobno posiekaną natkę pietruszki i pastę czosnkową. 

Do mieszanki dodajemy oliwę z oliwek.

Mąkę dodajemy według potrzeb, podstawą jest stworzenie jednolitego ciasta.

Dzielimy ciasto na dwie połówki. Pierwszy zwijamy w okrąg.

Serek topiony pokrój na prostokąty, rozłóż na cieście i przykryj kolejnym krążkiem.

Dokładnie dociskamy krawędzie palcami.

Pokrój na trójkąty, tak aby w każdym trójkącie znajdował się ser topiony.

Naciskamy również palcami krawędzie trójkątów.

Smażyć na oleju, aż się zarumienią. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!