Zrób roladki schabowe z tego przepisu a będziesz robić je non stop. To Kulinarny Hit nie od dziś w mojej kuchni
1 075
Mięso kroimy w plastry, około 1,5-2cm. Rozbijamy dość mocno tłuczkiem, posypujemy z obu stron pieprzem i solą. Czosnek siekamy drobno. Pora kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, zmniejszamy ogień i dokładamy masło.
Gdy się rozpuści, wrzucamy warzywa, najpierw czosnek, po chwili pora. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce, łączymy z porem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej mięso wykładamy farsz, zwijamy dość ciasno w ruloniki i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy krótko ze wszystkich stron na złoty kolor na oleju lub smalcu.
Sos serowo-grzybowy: Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na łyżce masła, następnie zalewamy wodą, dokładamy kostkę serka topionego i dusimy pod przykryciem do roztopienia sera, mieszając co jakiś czas. Jeśli chcesz uzyskać jednolitą konsystencję, możesz zblendować sos, nie jest to jednak konieczne. Z kawałkami pieczarek będzie równie pyszny.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, zalewamy naszym sosem i zapiekamy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Roladki przed upieczeniem możesz też dodatkowo posypać startym serem. Smacznego!