Sycąca sałatka z szynką – pyszna sałatka na niedzielny stół. Unikalny przepis od mojej mamy.
439
Sałatki należą do przekąsek, które albo stanowią dodatek do głównych posiłków albo też mogą stanowić niezależne danie. Propozycja z tego przepisu zdecydowanie należy do tej drugiej grupy.
To dlatego, że daje poczucie nasycenia. Jednocześnie jednak jest lekkostrawna i nie zawyża ilości kalorii codziennej diety.
Podane w przepisie ilości składników pozwalają na przygotowanie potrawy dla 4 – 5 osób
3 jajka,
1 papryka,
1 ogórek,
350g kukurydzy z puszki,
450g szynki,
4 łyżki majonezu,
przyprawy do smaku (koperek, sól, czarny pieprz)
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i nie czasochłonne. Ogórki kroimy w plastry, szynkę i paprykę zwykle w dłuższe paski. To w dużej mierze zależy od indywidualnych upodobań: składniki mogą być bardziej rozdrobnione. Jajka należy ugotować na twardo, a po ostudzeniu pokroić w kostkę.
Wszystkie przygotowane w opisany sposób składniki umieszczamy w głębokiej salaterce i dodajemy posiekane zioła. Następnie dodajemy majonez i całość mieszamy, jednocześnie dodając do smaku przyprawy.
I to wszystko: wspaniała sałatka na rodzinny wieczór gotowa w kilka minut.