Idealna sałatka na leniwe dni – przygotuj więcej porcji, bo znika błyskawicznie
Zimowy dzień, kiedy za oknem pada śnieg i deszcz sprawia, że zamiast spędzać czas na gotowaniu, wolimy usiąść wygodnie na kanapie pod kocem i z kubkiem gorącej herbaty w ręku.
Na takie właśnie dni przedstawiamy Ci przepis na szybką sałatkę, która poprawi także odporność Twojego organizmu i uchroni go przed potencjalnymi infekcjami.
Składniki potrzebne do przyrządzenia sałatki:
- słoik ok. 0,5 l – 5 – 6 sztuk
- marchewka – 800 g
- cebula – 500 g
- papryka – 1 kg
- pomidory – 1 kg
- kapusta – 1,2 kg
Przyprawy na jeden słoik:
- pieprz – 5 ziaren
- olej roślinny – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżka
- ocet – 0,5 łyżki
- gorąca woda – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Do przygotowanych słoików wsyp ziarna pieprzu. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce i włóż do słoików. Na marchwi ułóż cebulę, którą wcześniej obierz i pokrój w cienkie plastry. Paprykę pokrój w paski, usuwając z niej przed pokrojeniem wszystkie pestki oraz dokładnie ją myjąc. Ułóż ją na cebuli i całość delikatnie, ale dokładnie ugnieć.
Możesz do tego użyć np. drewnianej łyżki. Kolejnym krokiem jest posiekanie kapusty na cienkie paski i ułożenie jej jako kolejnej warstwy na papryce. Ostatnią warstwę stanowić będą pokrojone pomidory – możesz pokroić je w kostkę lub w plastry. Do każdego tak przygotowanego słoika wlej 1 łyżkę oleju roślinnego.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę do sałatki – wymieszaj sól, cukier, gorącą wodę oraz ocet, dokładnie wymieszaj, a następnie całość wlej do słoika. Pamiętaj, że podane składniki to marynata na 1 słoik – podczas przygotowywania większej ilości użyj odpowiednio większej ilości przypraw.
Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć, włóż do dużego garnka, wlej do niego wodę i całość gotuj przez ok. 20 minut. Ostatnim krokiem jest wyjęcie słoików i owinięcie ich ręcznikiem lub kocem oraz pozostawienie ich do wystygnięcia.