Jak sprawić, by ziemniaki były jeszcze smaczniejsze. Kilka wskazówek, które każda gospodyni powinna znać.
Ziemniak jest teraz częstym gościem na naszych stołach. Jak przyrządzić jedno z naszych ulubionych warzyw, aby było jeszcze smaczniejsze?
Jest wiele ciekawych pomysłów, dziś podzielę się nimi z Wami! Dzięki tym sposobom mile zaskoczysz swoich domowników i gości!
Gotowane ziemniaki
Podczas gotowania ziemniaków umieść w garnku mały kawałek masła – warzywa będą gotować się szybciej i zyskają łagodny smak. Masło możesz zastąpić np. olejem słonecznikowym czy oliwą z oliwek. Tłuszcze roślinne przyczyniają się do szybkiego przygotowywania potrawy i nadadzą różnorodnego smaku.
Aby szybko obrać ziemniaki ugotowane w skórce, przed rozpoczęciem obróbki cieplnej zrób nacięcie nożem po środku bulwy. Gdy ziemniaki ostygną, możesz łatwo obrać skórkę rękami.
Ziemniaki z mikrofalówki
Aby szybko ugotować ziemniaki w całości, dokładnie umyj bulwy, nakłuj je widelcem, włóż do odpowiedniego pojemniku i do kuchence mikrofalowej. W przypadku 2 średnich bulw wystarcza 5-6 minut przy maksymalnej mocy kuchenki. Zwiększ czas, jeśli użyjesz większej ilości ziemniaków.
Po tym czasie pozostaw ziemniaki na 2-3 minuty w wyłączonym urządzeniu. Pod wpływem temperatury wewnętrznej osiągną one pełną gotowość. Aby ziemniak był jeszcze smaczniejszy, wykonaj kilka podłużnych cięć na bulwach, polej je oliwą z oliwek, dopraw przyprawami i posyp serem na koniec przygotowania.
Pyszne smażone ziemniaki
Aby ziemniaki nie kleiły się i nie rozpadały podczas smażenia, wybierz odmianę warzywa o niskiej zawartości skrobi. Zwykle są to bulwy o różowej skórce. Opłucz posiekane ziemniaki w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar skrobi. Aby ziemniaki były chrupiące, ostrożnie osusz plastry papierowymi ręcznikami.
Umieść ziemniaki na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż je w jednej warstwie, nie przewracając zbyt często. Posól ziemniaki na samym końcu przygotowania.
Idealnie puree ziemniaczane
Aby zrobić najlepsze puree, wybierz odmianę ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi. Zwykle są to bulwy z białą lub żółtą skórką. Otrzymasz smaczne i aromatyczne tłuczone ziemniaki jeśli dodasz do garnka niewielką wiązkę pachnących ziół podczas gotowania ziemniaków (następnie musisz je wyjąć z garnka).
Dodawaj do puree tylko podgrzane mleko. Nie używaj blendera, ugnieć ziemniaki za pomocą tłuczka lub użyj praski. Z resztek tłuczonych ziemniaków możesz ugotować wiele wspaniałych, sycących potraw np. pierogi, pączki, tortille itd.
Ziemniaki w piekarniku
Szczególnie pyszne pieczone ziemniaki otrzymasz jeśli wcześniej ugotujesz je w całości, na pół twardo. Delikatnie schłodź warzywa, pokrój w cząstki, dopraw oliwą, czosnkiem, ulubionymi przyprawami i włóż do piekarnika!
Ziemniaki pieczone w całości wyjdą niezwykle pachnące i miękkie, jeśli do każdej bulwy dodasz kawałek boczku.
Sztuczki kulinarne z ziemniakami
Aby obrane bulwy nie ściemniały, wielu umieszcza je w misce z zimną wodą. Innym sposobem na uniknięcia przebarwienia jest przelanie ziemniaków wrzątkiem.
Aby zneutralizować nieprzyjemną smak mrożonych ziemniaków, najpierw na krótko umieść je w zimnej wodzie, a następnie natychmiast przełóż do gorącej. A podczas gotowania dodaj łyżeczkę octu do garnka.Zbyt słona zupa – dodaj 2-3 obrane ziemniaki do garnka. W ciągu 10 minut pochłoną one nadmiar soli.