Wszyscy pokochają domowe, pachnące rogaliki. Można je wykorzystać jako zdrowe śniadanie lub lekki deser dodając ulubione dżemy i owoce. Ciasto jest łatwe do wykonania i zajmuje tylko 5 minut. Te pyszne bułeczki możesz piec codziennie!
Do miski dodajemy odrobinę wody. Następnie dodajemy 21g drożdży i łyżkę cukru. Połącz wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn wyrośnie.
W czasie, gdy drożdże rosną, przygotuj kolejną miskę. Do miski dodaj 500g mąki i 2 łyżeczki soli. Następnie dodaj pozostałą wodę. Wlej przygotowany wcześniej zakwas.
Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednorodnej masy. Powinno to zająć nie więcej niż 5 minut. Następnie przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 30 minut.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Każdy kawałek zagnieść rękami. Po zagniataniu ciasta przez 5 minut, rozwałkuj je na trójkąty. Taki kształt można wyciąć za pomocą noża. Zacznij od podstawy trójkąta i rozwałkuj wszystkie rogaliki.
Ułóż rogaliki na papierze do pieczenia. Przykryj je folią na 40 min. Rozgrzać piekarnik na 250°C.
Po 40 minutach zdjąć folię z rogalików i wstawić na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wodą. Ułożyć bułki na blasze do pieczenia i ustawić ją na środkowej półce. Natychmiast zamknij drzwi piekarnika. Piecz bułki przez 10 minut lub do momentu, gdy będą złotobrązowe.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.