Sto razy lepsze niż zwykłe klopsiki: Niewiarygodnie pyszny przepis z mięsa mielonego.
1 520
Pulpety to proste i niedrogie danie, które zadowoli całą rodzinę. Istnieje niezliczona ilość przepisów na klopsiki, ale my proponujemy Ci jeden z najlepszych i najsmaczniejszych.
Składniki:
500 g cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru granulowanego
1 łyżka soli
zmielony czarny pieprz
100 g parmezanu
500 g mieszanki mięs mielonych (wołowo-wieprzowych)
1 jajko
60 g bułki tartej
3 ząbki czosnku
pietruszka
zwykła mąka
olej roślinny
Dodatkowo:
woda
sól
małe ziemniaki
pietruszka
sos tatarski
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondelku. Dodać pokrojoną w krążki cebulę.
Następnie dodajemy sól, cukier i mieszamy drewnianą łyżką. Przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut.
Zdejmij pokrywkę i smaż cebulę na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Do miski grubo zetrzyj parmezan.
Dodaj mięso mielone, jajko i bułkę tartą. Zmiażdż czosnek i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Następnie dodać czarny pieprz, sól, karmelizowaną cebulę i wszystko dokładnie wymieszać rękoma. Zanurz ręce w wodzie, uformuj z mięsa kotlety i obtocz je w mące.
Rozgrzej olej na patelni, ostrożnie ułóż klopsiki i smaż je z obu stron, aż się zarumienią. Dodaj ziemniaki, sól do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
Ugotowane ziemniaki przełożyć na patelnię, dodać olej i smażyć na złoty kolor. Miękkie klopsiki podawane są z ziemniakami, pietruszką i sosem tatarskim.