Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i papryką – Na przyjęciu każdy był nią zachwycony
655
Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i papryką – procedura przygotowania
Przygotuj szybki i łatwy obiad lub lekką kolację w postaci zapiekanki ryżowej z tuńczykiem. Procedura jest prosta i polega na przygotowaniu smacznego dodatku do papryki. Koniecznie spróbuj.
Składniki
ryż – 200 g
tuńczyk w puszce – 160 g
pomidory – 1 szt
jajka – 3 szt
cebula – 1 szt
śmietana do ubijania – 120 ml
twardy ser – 100 g
olej – 4 łyżki
sól dla smaku
czarny pieprz – do smaku
imbir – 100 g
zielona papryka – 5 szt
sos sojowy – 2 łyżki
Przygotowanie
Do osolonego wrzątku wsypujemy opłukany ryż – zajmie to około 20 minut. Podczas gotowania ryżu obierz i drobno posiekaj cebulę. Ugotowany ryż odcedź i odłóż na bok. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy tuńczyka z puszki bez soku. Wymieszaj składniki i smaż przez 7 minut.
Pomidora umyć i pokroić w plasterki, posolić i pieprzyć mieszankę na patelni, wymieszać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Powstałą masę przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia i przykryj jej powierzchnię plasterkami pomidora.
W misce ubić jajka ze śmietaną. Zetrzyj twardy ser na mieszaninę w naczyniu do pieczenia i polej wszystko sosem jajecznym. Pudding ryżowy z tuńczykiem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
W czasie pieczenia potrawy imbir pokroić w paski i podsmażyć na patelni z olejem – zajmie to około 5 minut. Umyj i przekrój paprykę na pół, z której usunięto nasiona. Sosem sojowym zalej paprykę i imbir i smaż przez 5 minut.
Uwaga: Zapiekankę podawać z tuńczykiem pokrojonym razem z przygotowaną papryką. Smacznego!