Oto przepis na ich przygotowanie bez zbędnych ceregieli: Lepszych ptysi nie jadłaś.
2 104
Istnieją desery, które są uważane za absolutnie klasyczne. W Internecie można znaleźć wiele różnych przepisów, ale nie każdy jest tak dobry jak nasz. Przekonasz się, że gdy raz spróbujesz, nie będziesz chciała robić już innego.
Składniki na ciasto ptysiowe:
500 mililitrów wody
160 gramów tłuszczu roślinnego
320 gramów mąki
8 jaj
Łyżka soli
Składniki na krem budyniowy:
25 dkg masła lub margaryny
3 łyżki cukru
budyń waniliowy
0,5 litra mleka
Składniki na bita śmietanę :
500 ml śmietany do ubijania
6 łyżek cukru
Przygotowanie bitej śmietany:
Wystarczy schłodzić śmietanę, wlać do miski, a następnie dodać cukier i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przygotowanie ciasta:
Jakie składniki będą potrzebne, już wiemy. Wrzucamy je do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Następnie nałożymy ciasto do szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pomiędzy kolejnymi kleksami ciasta powinno być dużo miejsca, gdyż ptyś urośnie dwukrotnie podczas pieczenia. Następnie wkładamy nasze ptysie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min
W czasie pieczenia zaczynamy robić krem budyniowy. Musimy ugotować budyń na osłodzonym mleku , ostudzić ciągle mieszając. Masło musimy utrzeć na jednolitą masę, dodawać po łyżce budyniu nie przerywając ucierania, aż masa będzie pulchna i jednolita.
Wystudzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego, ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy kremem oraz śmietana. Górna cześć ptysi posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!