Pół szklanki kefiru, 1 jajko i po 10 minutach na stole ten przysmak: Koniecznie spróbuj, nie ma nic lepszego do kawki.

Dzięki temu świetnemu przepisowi w 10 minut możesz mieć pyszną przekąskę do kawy lub herbaty na stole! Przepis sprawdzi się idealnie w momencie gdy zaskoczą Cię niespodziewani goście, a nie masz czym ich poczęstować. Kruche, słodkie, po prostu smaczne!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml kefiru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier do posypania
  • opcjonalnie cynamon

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj olej, cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszaj trzepaczką.

Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż na blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.

Całą powierzchnię posyp cukrem, delikatnie dociśnij wałkiem do ciasta i pokrój na małe kwadraciki. Wskazówka: Możesz również posypać ciasto cukrem wymieszanym z cynamonem, aby uzyskać pyszny smak i niesamowity aromat.

Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!