Przygotuj te pyszne solone pomidorki a rodzina ci podziękuje. Rewelacyjny smak.
465
Aby w zimowym okresie cieszyć się smakiem i bogactwem witamin warzyw, przygotuj już dziś pomidory w czosnku – według naszego przepisu.
Jest to sprawdzona recepta na lekko solone pomidory, które możesz użyć jako dodatek do obiadu i kolacji – jak tylko lubisz! Możliwe, że posmakują Ci tak bardzo, że nie wytrzymają do zimy.
Lista składników:
1 kg pomidorów,
1 główka czosnku,
1 litr zimnej wody,
2 łyżki soli,
1 łyżeczka cukru,
pietruszka, koper, liście chrzanu.
Jak wybrać odpowiednie pomidory?
Warto pamiętać, by warzywa miały ok. 5-6 cm średnicy – a więc były niewielkie. Dobrze też, jeśli są niedojrzałe. Takie będą najsmaczniejsze i odpowiednie do słoików.
Sposób przygotowania:
Umyj pomidory. Na każdym z nich zrób parę nakłuć przy użyciu wykałaczki. Zrób to w miejscu, w którym była przytwierdzona łodyżka. Rozpuść sól i cukier w wodzie. Umieść pomidorki w słoikach (nowych lub wyparzonych) i zalej je roztworem.
Obierz czosnek, a każdy ząbek przekrój na pół. Wrzuć połówki do słoików. W każdym z nich umieść również liść pietruszki, liść chrzanu i koper. Słoiki musisz mocno zakręcić. Przez jeden lub dwa dni przechowuj je w temperaturze pokojowej.
Możesz jeść je już teraz lub wynieść do spiżarni. Smacznego!