Nikt się jej nie oprze: Puszyste i delikatne węgierskie ziemniaczane placuszki. Świetna pyszna przekąska.
2 199
Langos – przetłumaczony z węgierskiego oznacza „ognisty”. Najprawdopodobniej to doskonałe gorące danie nazywa się tak, ponieważ smażone jest we wrzącym oleju i podawane z ostrym sosem czosnkowym.
Najczęściej Langosze są sprzedawane na targach i ulicznych sklepach na Węgrzech i w niektórych pobliskich krajach.
Niektórzy uważają, że ciastka te przybyły do Europy Wschodniej w czasie jarzma tureckiego. Inni, że pieczono je już w starożytnych czasach rzymskich. W każdym razie na pewno należy spróbować smaku Langoszy, gdyż jest to bardzo smaczne danie!
Składniki
Mąka pszenna 1,5 – 1,75 szklanki
Ziemniaki 4 sztuki
Cukier 0,5 łyżeczki
Drożdże 5 g
Mleko 0,5 szklanki
Sól 0,5 łyżeczki
Olej słonecznikowy 70 ml
Przygotowanie
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę. Utłucz ziemniaki na puree, odstaw do ochłodzenia. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na 5-10 minut.
Dodaj przesianą mąkę stopniowo do ziemniaków i posól, wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę. Połącz mieszankę ziemniaczaną z drożdżami. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1,5 cm i wytnij z niego koła np. za pomocą szklanki.
Rozgrzej olej roślinny. Smaż ciastka na złoty kolor po obu stronach. Smacznego!