Idealne ciasto pierogowe na wodzie mineralnej. Przedstawiamy wskazówki jak zrobić najlepsze
1 813
Receptura
W pierwszej kolejności należy połączyć w jedną masę jajko (białko i żółtko), wodę oraz sól, cukier i olej. Najlepiej wszystkie komponenty ubijać w głębokim naczyniu do momentu pełnego rozpuszczenia się soli i cukru i osiągnięcia jednolitej struktury. Wykorzystanie wody gazowanej sprawia, że nie ma potrzeby stosowania sody.
Do tak przygotowanej masy należy dodać mąkę. Mąkę należy przesiewać, ponieważ ta czynność dodatkowo napowietrza ciasto. Przesianą mąkę dodajemy, jednocześnie rozpoczynając wyrabianie i ugniatanie ciasta: ręcznie lub za pomocą odpowiednich narzędzi.
Czynność tę należy kontynuować aż wszystkie składniki połączą się i ciasto uzyska nieco lepką konsystencję. Wtedy stół, stolnicę lub inną płaską powierzchnię należy posypać mąką i jeszcze przez około 7 do 8 minut wyrabiać ciasto, ręcznie je ugniatając.
Tak przygotowaną masę należy pozostawić na 30 minut, okręconą folią spożywczą i lekko zwilżonym materiałem (np. ścierką kuchenną lub ręcznikiem). Te pół godziny to doskonały czas na przygotowanie ulubionego nadzienia. Później pozostaje tylko przygotować pierogi, ugotować je i cieszyć się smakiem wspaniałego, domowego wyrobu.