To niezwykłe połączenie na pewno przypadnie do gustu: zapiekane klopsiki z twarogiem. Sprawdzony przepis
722
W misce połącz całe jajka, mięso mielone i sól. W misce wymieszaj twaróg z solą. Czosnek zetrzeć na tarce i zmielić, a następnie dodać do mięsa. W osobnej misce połącz bułkę tartą z wodą. Wymieszaj mieszankę i dodaj do mięsa.
Z masy uformuj kotlety na blasze do pieczenia i ułóż je obok siebie. Wielkość kotletów możesz dostosować do swoich potrzeb. Rozkręć piekarnik do 180°C, a następnie włóż do niego klopsiki. W czasie, gdy klopsiki się pieką, przygotuj sos. Rozgrzej masło w rondelku, energicznie wymieszaj, a następnie dodaj mąkę.
Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Gdy mąka zacznie brązowieć, dodaj wrzącą wodę. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki. Wielkość klopsików będzie się różnić w zależności od tego, jak duże są klopsiki.
Piecz je przez 30-35 minut. Klopsiki są gotowe, jeśli po wyjęciu i sprawdzeniu jeden z nich nie jest ugotowany w środku. Klopsiki można podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Najlepiej podawać je z ziemniakami z sosem.