Pieczone domowe klopsiki – procedura przygotowania
Pulpety z mięsa mielonego, które nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, to smaczna i jednocześnie zdrowa przekąska, którą bez obaw mogą się delektować nawet osoby dbające o zdrową dietę. Dopełnione sosem na bazie kwaśnej śmietany i posypane siekanymi ziołami, te klopsiki stanowią absolutnie doskonały obiad, którym nie pogardzą nawet najbardziej wymagający. Co więcej, ich przygotowanie jest bardzo proste i nawet początkujący poradzą sobie z nim bez trudności.
Składniki
- mielona wołowina – 200 g
- mielona wieprzowina – 300 g
- cebula – 1 szt
- ziemniaki – 2 szt
- jajko – 2 szt
- czosnek – 5 ząbków
- mleko – pół łyżki
- bułki – 100 g
- śmietana – 200 ml
- sól, pieprz – do smaku
- zielone zioła – do smaku
Przygotowanie
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę ostrym nożem. Obydwa rodzaje mięsa mielonego wymieszaj we wspólnej misce i dodaj do nich posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na surowo na grubej tarce i dodaj do mięsa. Do miski z mięsem wbić dwa jajka i przecisnąć przez 3 ząbki czosnku. Na koniec dodać sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszaj podarte bułki z mlekiem, pozwól im namoczyć i zmiksuj blenderem na puree. Następnie wymieszać z masą mięsną wraz z posiekanymi ziołami i wstawić do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Z mięsa uformuj kulki, rozłóż je równomiernie na blasze i lekko spłaszcz. Tak przygotowane wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 – 40 minut.
Podczas smażenia mięsa przygotuj sos śmietanowy. W misce wymieszaj śmietanę z pozostałym rozgniecionym czosnkiem i rozcieńcz ją niewielką ilością wody lub mleka. Wymieszaj i polej sosem klopsiki na 10 minut przed końcem pieczenia.
Po upieczeniu pozwól, aby pachnąca dobroć trochę ostygła i podawaj na świeżo z gotowanymi ziemniakami lub świeżymi warzywami.