Mój ulubiony przepis na soczystą rybkę: Ta ryba pieczona w pergaminie to hit niedzielnego stołu.
816
Jesteśmy przyzwyczajeni do używania papieru pergaminowego tylko w jednym celu – do pieczenia ciast i ciastek. Rzadko przyrządzamy w nim ryby lub mięso.
Aby to zmienić podzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem na rybę pieczoną w pergaminie! Ten pomysł zostanie doceniony również na świątecznym stole.
Składniki:
450 g brokułów
4 filety z łososia
8 cienkich plasterków cytryny
1 papryczka chilli
6 łyżek oliwy z oliwek
sól do smaku
mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Weź 4 duże kawałki pergaminu. Połóż na nich brokuły i ułóż na wierzchu filet z łososia o wadze około 200 g każdy.
Chili pokrój w cienkie pierścienie i dodaj do ryby łącznie z plasterkiem cytryną. Polej każdy kawałek 1,5 łyżki oliwy z oliwek, posól i popieprz według uznania. Złóż pergamin nad rybą i zegnij krawędzie. Przełóż na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez 15 minut.
Dzięki tej metodzie gotowania ryby zawsze będą soczyste , aromatyczne i smaczne. A blacha do pieczenia pozostanie czysta, co pozwoli zaoszczędzić czas i siły!