Sałatka „Panna młoda” – Na przyjęciu każdy był nią zachwycony. Zaskoczę Cie tym przepisem
1 174
Sałatka Panna Młoda to niezwykła potrawa, którą można bardzo szybko i prosto przygotować. Warto pamiętać, że to nie tylko pyszne danie, ale też pięknie się prezentujące.
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że przypomina delikatną suknię Panny Młodej. W dodatku delikatny smak sprawia, że każdy domownik chętnie po nią sięgnie. Sprawdź, jak przygotować tę niezwykłą potrawę idealną na świąteczny stół.
Składniki:
300 gram piersi z kurczaka (wędzonego lub gotowanego);
4 jajka;
2 ziemniaki;
marynowana cebula;
2 śmietankowe serki topione;
majonez.
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, a ziemniaki gotujemy i trzemy na grubej tarce. Następnie ser i ugotowane jajka trzemy na drobnej tarce. Jajka przed starciem należy podzielić na białka i żółtka, a każdą z nich zetrzeć osobno.
Poleca się wykorzystanie marynowanej cebuli, ponieważ dzięki niej sałatka będzie bardziej delikatna. Jednak jeśli takiej nie mamy można wykorzystać surową, tylko musi być drobno posiekana.
W ten sposób przygotowane składniki należy układać warstwami w następującej kolejności: kurczak, cebula, ziemniaki, żółtka, stopiony ser i białka. Pomiędzy każdą z nich nakładamy jeszcze majonez. Na koniec wstawiamy sałatkę do lodówki i przechowujemy do momentu podania.
Warto pamiętać, że najlepiej smakuje ona następnego dnia, więc warto przygotować ją odpowiednio wcześniej. Jednak spokojnie można ją przechowywać nawet do 5 dni.