Przepis na pyszny kalafior z miękkim środkiem i chrupiącą skórką na zewnątrz. Palce lizać.
2 817
Pieczony kalafior jest doskonałym dodatkiem do dań lub przekąsek.
W krótkim czasie możesz przygotować zdrowy, ciepły posiłek. Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić tę łatwą przekąskę.
Składniki:
kalafior
2 jajka
szklanka wody
110g mąki pszennej
15 ml mleka
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
tymianek – 1 łyżeczka
łyżeczka papryczki chili
Sól – łyżeczka
Olej do smażenia
Jak przygotować:
Kalafiora należy umyć, a następnie pokroić na duże kawałki.
W rondlu lub dużej patelni zagotuj 200 ml wody.
Gotuj plastry kalafiora w garnku lub na patelni przez około 7-8 minut.
Przygotuj mieszankę, której użyjesz do obtoczenia kalafiora. Połącz wszystkie suche składniki w misce. W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Wymieszaj mleko z jajkami, a następnie obtocz kalafiora w mące.
Na rozgrzanym oleju usmażyć plastry kalafiora. Są gotowe do smażenia, gdy nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj przekąskę z ulubionym sosem. Smacznego 🙂