Deser prezydencki: Trzy kremy łączą się w jeden pyszny przysmak z orzechową posypką – każdy musi spróbować.
1 703
Jeśli uwielbiasz kremowe desery, to deser President według tego prostego przepisu Cię zachwyci. Trzy kremy łączą się w jeden pyszny przysmak i są uzupełnione bogatym smakiem orzechów! Genialnie pyszne!
Potrzebujesz:
3 puszki mleka skondensowanego
1 szklanka mleka
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 ml śmietany
100 g mlecznej czekolady
100 g wybranej czekolady (np. gorzkiej)
100 g mleka
Przygotowanie:
Wlej skondensowane mleko do garnka i dodaj skrobię kukurydzianą wymieszaną ze szklanką mleka. Wstaw na kuchenkę, dodaj jajka i ugotuj gęstą masę. Przed końcem gotowania dodaj esencję waniliową. Dodaj śmietanę i wszystko dobrze połącz. Gotowy krem podziel na 3 części.
Teraz dodaj połamaną czekoladę do jednej z misek. Wymieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści.
Weź naczynie żaroodporne lub wybrane naczynie do serwowania i wylej przygotowany czekoladowy krem na jego spód. Następnie weź jedną miskę jasnego kremu i wylej ją na czekoladową warstwę. Krem w ostatniej misce wymieszaj ponownie z połamaną czekoladą, ale tym razem możesz wybrać inny smak. Mieszaj trzepaczką, aż się rozpuści i utworzy się zwarty krem. Wylej na wierzch deseru.
Schłodź w lodówce przez 15 minut. W międzyczasie posiekaj orzechy i posyp nimi wierzch, możesz polać je jeszcze odrobiną ostatniego kremu. Przechowuj w lodówce kilka godzin, najlepiej przez całą noc.