Zupełnie nowy smak, znanego wszystkim i tradycyjnego dania – Naleśniki ziemniaczane.

Naleśniki ziemniaczane, według tego przepisu to oryginalne danie przypominające z wyglądu zwykłe naleśniki.

Nigdy bym nie pomyślała, że kilka dodatkowych składników może tak bardzo zmienić ich smak. W prosty i szybki sposób, możesz zmienić zwykłe danie w coś na prawdę wyjątkowego. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 250-300 ml mleka
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione zioła
  • sól do smaku uznania
PRZYGOTOWANIE:

Obrane i umyte ziemniaki, włóż do garnka i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki, odstaw na kilka minut wraz z wodą w której się gotowały. Po tym czasie, zblenduj ziemniaki wraz z wodą – uzyskach masę w postaci papki. Teraz, do ziemniaków dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę.

Na koniec, dodaj 1 łyżeczkę soli i olej. Wymieszaj aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstaw na 25-30 minut. Tak przygotowane ciasto, smaż na rozgrzanej patelni z olejem jak zwykłe, cienkie naleśniki po obu stronach na złoty kolor.

Podczas smażenia, posyp naleśniki pietruszką lub szczypiorkiem. Gotowe!

Ciasto na naleśniki ziemniaczane, jest o wiele bardziej delikatne niż tradycyjne, dlatego bardzo ostrożnie przewracaj je na drugą stronę. Smacznego! Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi.

error: Treść zabezpieczona !!