Zupełnie nowy smak, znanego wszystkim i tradycyjnego dania – Naleśniki ziemniaczane.
1 574
Naleśniki ziemniaczane, według tego przepisu to oryginalne danie przypominające z wyglądu zwykłe naleśniki.
Nigdy bym nie pomyślała, że kilka dodatkowych składników może tak bardzo zmienić ich smak. W prosty i szybki sposób, możesz zmienić zwykłe danie w coś na prawdę wyjątkowego. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
250-300 g mąki pszennej
250-300 ml mleka
4-5 ziemniaków
3 jajka
3-4 ząbki czosnku
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru
ulubione zioła
sól do smaku uznania
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i umyte ziemniaki, włóż do garnka i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki, odstaw na kilka minut wraz z wodą w której się gotowały. Po tym czasie, zblenduj ziemniaki wraz z wodą – uzyskach masę w postaci papki. Teraz, do ziemniaków dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę.
Na koniec, dodaj 1 łyżeczkę soli i olej. Wymieszaj aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstaw na 25-30 minut. Tak przygotowane ciasto, smaż na rozgrzanej patelni z olejem jak zwykłe, cienkie naleśniki po obu stronach na złoty kolor.
Podczas smażenia, posyp naleśniki pietruszką lub szczypiorkiem. Gotowe!
Ciasto na naleśniki ziemniaczane, jest o wiele bardziej delikatne niż tradycyjne, dlatego bardzo ostrożnie przewracaj je na drugą stronę. Smacznego! Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi.