Oddziel białka od żółtek. Przenieś białka do osobnego pojemnika. Ostrożnie dodając 2 łyżki cukru pudru, ubijaj białka ze średnią prędkością przez 10-15 minut, aż powstanie gęsta piana.
Ubij żółtka, stopniowo dodając do nich 1 szklankę cukru pudru i szczyptę wanilii.
Włóż mascarpone do osobnej miski, dobrze rozetrzyj łopatką. Następnie stopniowo wmieszaj ser z masą żółtek, aż będzie gładka.
Kontynuuj mieszanie, dodaj białka. Na chwilę włóż gotowy krem do lodówki.
Zaparz kawę i ostudź, nalej szklankę wybranego likieru. Połóż grubą warstwę kremu na dnie salaterki czy pucharka. Zanurz ciasteczka w kawie i alkoholu połóż jako następną warstwę. Należy to zrobić szybko, aby ciasteczka nie były zbyt nasączone. Ułóż kolejną warstwę kremu.
Posyp deser kakao. Następnie umieść deser w lodówce na co najmniej 2 godziny.