Moi goście byli zachwyceni i od razu poprosili o przepis: Przepyszne ciasto jogurtowe z morelami.
19 386
Ciasta owocowe to ulubiony wypiek moich dzieci i mojego męża. Zawsze w weekend proszą o upieczenie czegoś pysznego. Znalazłam niedawno przepis na te ciasto z morelami, domownicy byli nim zachwyceni. Jest miękkie, puszyste i idealnie słodkie!
Potrzebujesz:
220 g cukru
120 g masła
2 jajka
300 g mąki pszennej
200 ml jogurtu naturalnego
8 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
8 moreli
szczypta soli
Przygotowanie:
Morele umyj, przekrój na pół. Miękkie masło ubij z cukrem i cukrem waniliowym na lekką, puszystą masę (zajmie to około 5 do 7 minut). Wbij 2 jajka po klei każde. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem przesiej do masy maślanej i dobrze wymieszaj. Przykryj blachę papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Ułóż połówki moreli na wierzchu i delikatnie wepchnij je w ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone.
Pozwól deserowi lekko ostygnąć, posyp cukrem pudrem i możesz podawać do stołu. Życzę smacznego!