Pyszna marynowana kapusta, która jest idealna na obiad lub jako szybka przekąska.

Przepis na pyszną marynowaną kapustę z octem.

Jesień to najlepszy czas na robienie marynat, przetworów i nalewek. Aby zrobić z nich smaczny dodatek do jesiennych posiłków, warto zajrzeć do swojej spiżarni.

SKŁADNIKI

  • Kapusta biała 2-3 kg
  • 2-3 marchewki
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 200 ml octu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

W zależności od tego, ile chcesz zrobić, pomnóż lub podziel składniki w zależności od potrzeb.

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku podgrzej wodę. Dodaj cukier, ocet, sól i czarny pieprz. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Umyć kapustę, a następnie pokroić każdą główkę na 8-10 części. Marchew obrać, a następnie zetrzeć na grubej tarce. Umieścić posiekany czosnek w pojemniku. Umieścić zalewę w słoikach.

Po schłodzeniu mieszanki można umieścić pojemnik w szczelnym pojemniku, np. w lodówce lub spiżarni, na jeden dzień. Smak potrawy może się różnić w zależności od osoby, dlatego należy eksperymentować z ilością i rodzajem przypraw.

POWODZENIA!

error: Treść zabezpieczona !!