Marynaty do kurczaka – dzięki nim pyszny kurczak stanie się hitem każdego przyjęcia. Obłędny smak
959
Wino czerwone – 400 ml
Wysokiej jakości oliwa z oliwek – 8 łyżek
Gałązka świeżego rozmarynu
Szczypta tymianku w proszku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drób pokrój według uznania i obtocz w oliwie z przyprawami. Następnie dodaj wino i szczelnie zamknij naczynie. Pozostaw tak zamarynowane mięso na 30 min w temperaturze pokojowej i przygotuj według uznania.
Marynata na ostro – składniki:
Sok z cytryny – 30 ml
Czosnek – 3 ząbki
Cebula – 1szt.
Sól, zmielony czerwony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przełóż mięso do wysokiego naczynia, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj z pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny. Marynuj kurczaka przez około sześć godzin. Smacznego!