Czekoladowy mannik to hit w mojej kuchni. Zaskoczę Cie tym przepisem. Smaczne i szybkie w przygotowaniu
927
Nie ma osoby na świecie, która po spróbowaniu mannika nie zakocha się w jego delikatnym czekoladowym smaku.
Poniżej znajdziecie przepis, który nie tylko jest łatwy, ale także zadowoli swoim smakiem każdego smakosza. Dla urozmaicenia możesz dodać do ciasta np. orzechy.
Składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania ciasta:
200 g kaszy manny
200 g mąki pszennej
180 ml wody
200 g cukru
4 łyżki kakao
10 g proszku do pieczenia
10g cukru wanilinowego
120 ml oleju słonecznikowego
rodzynki lub orzechy dla smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę mannę wraz z cukrem i cukrem wanilinowym wymieszaj w dużej misce. Dodaj wodę i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę pozostaw na 2-3 godziny. Jeśli przygotowujesz ciasto dużo wcześniej, przechowuj je w lodówce, a miskę owiń folią spożywczą.
Po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu w zależności od tego, kiedy zdecydujesz się przygotować ciasto, dodaj do niego olej słonecznikowy oraz wsyp kakao. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Do miski z wymieszaną masą przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość wymieszaj oraz dodaj rodzynki lub orzechy i jeszcze raz wymieszaj masę. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym i posyp odrobiną mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Ciasto piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 190 stopni.
Upieczone ciasto dla smaku możesz posypać cukrem pudrem lub polać wcześniej przygotowaną ulubioną polewą. Nie pozostaje już nic innego, jak tylko cieszyć się pysznym ciastem.