Majonezowe ciasteczka okazują się dużo smaczniejsze od tradycyjnych. Sprawdzony przepis.
21 755
Dzięki dodatkowi majonezu do ciasteczek ich smak jest wręcz niezapomniany, wypieki dosłownie rozpływają się w ustach! Przepis na ciasteczka na majonezie jest jeszcze prostszy, niż można sobie go wyobrazić, a przygotowywany jest tylko w około pół godziny.
Z wielką przyjemnością dzielę się z Wami sekretem przygotowania tych nieziemsko smacznych ciasteczek. Łatwo jest zakochać się w ich smaku, a wszystko dzięki idealnej kombinacji prostych składników. Doskonały dodatek od popołudniowej kawy z z przyjaciółmi czy herbaty w gronie rodziny.
Składniki
Masło – 200 g
Majonez – 200 g
Jajko – 1 sztuka
Cukier – 180 g
Mąka pszenna – 550 g
Wanilia – 2 g
Sól – 0,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Pozostaw masło w temperaturze pokojowej na kilka godzin przed gotowaniem. Kiedy zmięknie, wymieszaj je z majonezem. Dodaj cukier, sól, jajko, wanilinę (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego) i ubijaj do uzyskania gładkości.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do płynnej mieszanki i zagnieć gładkie ciasto. Przenieś je do szprycy cukierniczej lub plastikowej torebki i wytnij dziurkę w jej rogu.
Rozłóż ciasto na natłuszczonej blasze do pieczenia w kształcie małych ciastek. Piecz deser przez 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania pięknego, rumianego koloru.
Bezpośrednio po upieczeniu ciastka są miękkie i delikatne, a jeśli pozwolisz im ostygnąć i wyschnąć, staną się kruche. Smacznego!