Leczy płuca, nerki i oczyszcza krew: Oto wskazówki, jak wyhodować go w doniczce, bądź w kwietniku

Lubczyk jest bardzo starym ziołem, które znajdowało zastosowanie od dawna w medycynie alternatywnej. Nasze babcie i prababcie z pewnością niejednokrotnie sięgały po tę roślinę. Jego zastosowanie jest wszechstronne. Lubczyk charakteryzuje się nietuzinkowym smakiem.

Z początku słodkie zioło, z czasem nabiera gorzkich aromatów. Dlatego właśnie lubczyk znajduje również zastosowanie w kuchni.Roślina wpływa korzystnie na drogi moczowe. Okaże się niezwykłe pomocne w przypadku bolesnych stanów zapalnych. Ma właściwości moczopędne, więc pomaga oczyścić organizm.

To zioło zwiększa również produkcję enzymów, dzięki czemu łatwiej i szybciej trawimy pokarm. Podkręca również metabolizm. Jeśli myślisz, że to koniec – nic bardziej mylnego. Lubczyk działa również na wzdęcia. Oprócz tego, zapobiega stanom zapalnym.

Pomaga przy przeroście prostaty oraz wpływa rozluźniająco na organizm i psychikę. Lubczyk zawiera w sobie olejki eteryczne, które łagodzą podrażnienia płuc już po 4 dniach stosowania. Redukuje śluz w płucach i ułatwia oddychanie.

Alergicy nie powinni przechodzić obok tej rośliny obojętnie, ponieważ naukowo udowodniono, że roślina łagodzi wiele objawów alergii. Zawiera on kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy i zmniejsza nadwrażliwość na niektóre alergeny.

Jeśli chcesz oczyścić swój organizm po nadmiernym spożyciu alkoholu bądź nikotyny, spróbuj leczniczej herbaty liguryjskiej. Wystarczy, że 1 łyżeczkę posiekanych liści zalejesz 250 ml wrzącej wody. Tak przygotowany napar skutecznie oczyści twój organizm

Podsumowanie właściwości lubczyku na Twoje zdrowie

  • Podkręca metabolizm,
  • Usuwa śluz z płuc, przez co ułatwia oddychanie
  • ma działanie moczopędnie
  • oczyszcza organizm
  • przyspiesza i ułatwia trawienie
  • wzmacnia stawy
  • eliminuje wzdęcia

Jak sam widzisz, Lubczyk ma szerokie zastosowanie. Jeśli jednak nie interesują Cię lecznicze właściwości, możesz wykorzystać też roślinę jako przyprawę do potraw.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!