Bez pieczenia, bez mąki, niesamowity smak, lepszego nie jadłaś: Słynne lekkie ciasto, które masz gotowe w 10 minut.
37 000
Prosty przepis, według którego przygotujesz niewymagający, ale jeszcze smaczniejszy deser, który od razu Ci się spodoba.
Składniki:
Ciasto:
200 g masła lub herbatników kakaowych
100 g orzechów włoskich (ewentualnie do smaku)
80 g masła
Krem:
szczypta soli
200 g nutelli
400 g miękkiego twarogu lub mascarpone
50 g cukru pudru
200 ml słodkiej śmietanki
Dekoracja:
orzechy i czekolada
Przygotowanie:
Dodaj ciastka do większej miski. Mielimy je za pomocą miksera. Teraz mieszamy orzechy, które następnie dodajemy do proszku biszkoptowego i mieszamy razem.
Do masy dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto powinno zachować swój kształt po wyrobieniu i nie uwalniać dużej ilości masła. Masę przelać do tortownicy o średnicy 18 cm, docisnąć szklanką tak, aby brzegi się podniosły. Reszta ciasta pokryje dno. Połowę twarogu lub mascarpone włożyć do miski, dodać nutellę i wymieszać .
Następnie wykładamy krem na ciasto. W drugiej misce ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem. Ubij go z drugą częścią twarogu lub mascarpone. Krem nakładamy na ten z nutellą, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Gotowy deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie możemy pokroić i podać. Smacznego!