Obłędnie pyszne brokułowe-serowe kuleczki: Lekka i zdrowa przekąska dla Pań dbających o linię.
465
Wszyscy wiedzą, że brokuł to niezwykle zdrowe warzywo. Dlatego warto włączać go w swoim menu tak często jak to tylko możliwe.
Kulki serowe z brokułami to świetna, lekka i zdrowa przekąska, genialny dodatek do dań mięsnych i rybnych, a także obfite, niezależne danie. Są one soczyste w środku, a ich złota skórka kusi. Z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym smakują bajecznie!
Składniki
Brokuły — 500 g
Bułka tarta – 5 łyżek
Jajko – 2 sztuki
Twardy ser – 75 g
Szczypiorek – do smaku
Czosnek – 2 ząbki
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Oliwa z oliwek – do smaku
Przygotowanie
Podziel brokuły na kwiatostany i zanurz je we wrzącej wodzie na 5 minut. Odcedź za pomocą durszlaka, a następnie drobno posiekaj.
Połącz posiekane brokuły, bułkę tartą i posiekany szczypiorek w misce. Dodaj tarty ser, 2 jajka, mielony czosnek, sól i czarny pieprz do smaku.
Wymieszaj i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj go oliwą z oliwek. Umieść kulki w małej odległości od siebie i włóż na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Te przepyszne kulki są świetnym dowodem na to, że dania z brokułami nie muszą być nudne. Możesz użyć do tego przepisu zarówno świeżych, jak i mrożonych brokułów i kalafiora. Danie docenią nawet wybredni smakosze! Smacznego!