Poznaj 10 porad od japońskiej Królowej Kuchni. Sprzątanie kuchni metodą Konmari .
1 620
Niektóre przedmioty obecne w kuchni, zupełnie nie są przez nas wykorzystywane i jedyną ich funkcją jest zajmowanie miejsca.
Również nadmierne kupowanie reklamowanych przyrządów kuchennych, przedstawianych w samych superlatywach jest bezsensowne, jeśli nie będziemy z nich korzystać. Warto zachować umiar, odnośnie wyposażenia kuchennego i zaopatrzyć się tylko w niezbędne przyrządy.
Praktyczne podejście
Wiele Pań posiada w kuchni przedmioty, które są przez nie zupełnie nieużywane. Przechowywanie kilku egzemplarzy obieraczek, czy korkociągów również nie jest potrzebne. Pozbycie się nieużywanych przyrządów oszczędzi sporo miejsca.
To co przynosi radość
W kuchni warto przechowywać tylko te przedmioty, które przynoszą radość. Nieużywane, zakurzone przedmioty i urządzenia kuchenne tylko niepotrzebnie zagracają naszą kuchnię i nie są miłym widokiem.
Nie wszystko trzeba od razu wyrzucać. Można zorganizować wyprzedaż garażową. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych rzeczy oraz nieco zwiększymy swój budżet.
Sprzątanie nie musi być wieczną udręką. Wystarczy odpowiednia organizacja, a nasza kuchnia w szybkim czasie stanie się miejscem czystym i uporządkowanym.