Na całym świecie codziennie ludzie konsumują 2 miliardy filiżanek kawy. Roczne spożycie kawy przez jedną osobę wynosi średnio 4 kg.
Trend wzrostowy spożycia kawy obserwuje się globalnie. Badania w tej kwestii zostały przeprowadzone dokładnie przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda.
Wskaźniki medyczne 130 000 osób pijących kawę zostały zestawione przez amerykańskich badaczy, którzy ustalili, że kawa w umiarkowanych ilościach może chronić organizm przed wieloma chorobami o charakterze śmiertelnym.
Dla zdrowia, kawa przynosi wiele korzyści:
Rak jelita grubego: Spożycie jednej do dwóch filiżanek dziennie może obniżyć ryzyko raka jelita grubego o 26%. Natomiast trzy lub więcej filiżanek potrafią zmniejszyć to ryzyko nawet o połowę.
Cukrzyca typu 2: Kawa potęguje produkcję i wiązanie SHBG – hormonów steroidowych takich jak estradiol i testosteron. Odgrywają one kluczową rolę w zapobieganiu i kontroli cukrzycy. Aby obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę o połowę, mężczyźni powinni wypijać 6 filiżanek dziennie, podczas gdy kobiety, by obniżyć ryzyko o jedną trzecią.
Choroby wątroby: Ryzyko raka wątroby może zostać zmniejszone nawet o 40% poprzez spożywanie dwóch filiżanek kawy dziennie. Dodatkowo, picie dwóch szklanek czarnej kawy dziennie może obniżyć ryzyko zgonu z powodu marskości wątroby o 70%. Warto zaznaczyć, że chodzi tu o marskość, a nie choroby wirusowe wątroby.
Choroba Parkinsona: Spożywanie kofeiny w umiarkowanych ilościach jest skorelowane ze zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, ponieważ kofeina zakłóca pewne szlaki sygnalizacyjne w komórkach.
Niewydolność serca: Picie 3-4 filiżanek kawy dziennie, czyli umiarkowane spożycie, może obniżyć ryzyko chorób serca. W trakcie jednego z badań stwierdzono, że osoby pijące cztery filiżanki kawy dziennie miały o 11% mniejsze ryzyko niż ci, którzy kawy nie spożywali.
Kawa ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia, w tym stymulujące. Pomaga w zapobieganiu chorobom, a kofeina wspomaga utratę wagi przez przyspieszenie metabolizmu i spowolnienie rozpadu glikogenu. Uwolniona w tym procesie glukoza prowadzi do uczucia sytości.
Kawa może także przyspieszyć spalanie kalorii podczas ćwiczeń nawet trzykrotnie. Wiele wskazuje na to, że kawa pobudza produkcję serotoniny, znanego jako hormon szczęścia, co może tłumaczyć mniejszą liczbę samobójstw wśród mężczyzn pijących kawę.