Tylko tak zrobione chrusty na wodzie mineralnej wychodzą kruche i smaczne. Niezwykle łatwe w przygotowaniu
1 010
Kruche chrusty z dodatkiem wody mineralnej, tak pyszne, że nawet teściowa poprosi o przepis. Deser jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Poza tym jest bardzo smaczny i posiada czarujący aromat.
Składniki na ciasto:
mąka 3 szklanki
wódka 3 łyżki
woda mineralna 3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól szczypta
kwaśna śmietana 1 łyżka (dodatkowo)
Składniki na syrop:
woda 2/3 szklanki wody
cukier 1 szklanka
miód 1 łyżeczka
Przygotowanie syropu:
Wszystkie składniki mieszaj na małym ogniu, aż pojawią się bąbelki.
Przygotowanie ciasta:
Przygotuj miskę, a następnie wsyp do niej mąkę i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego wodę mineralną, śmietanę, wódkę oraz dodaj sól i cukier. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Posyp blat mąką i dobrze ugnieć ciasto, następnie go przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Kiedy czas minie, zagnieć je jeszcze raz. Kolejno podziel ciasto na 5 mniejszych części i każdą rozwałkuj na około 1 mm. Kółko, które powstało, delikatnie zwiń w rulon. Powstały „wałek” musisz pokroić na mniejsze kawałki o grubości 2 cm pod kątem 45 stopni.
Jeśli czujesz, że ciasto podczas smażenia może się odwinąć, dociśnij mocniej krawędzie. Przygotuj patelnie lub garnek i rozgrzej w nim olej roślinny. Wrzuć chrusty i smaż, aż po obu stronach powstanie złocisty kolor. Podczas obróbki mogą się lekko otworzyć i ułożyć warstwami.
Po smażeniu, aby pozbyć się nadmiaru oleju, wyłóż je na papierowy ręcznik. Następnie możesz zanurzyć je w syropie. Smacznego! Możesz je również podawać z dodatkiem orzechów lub cukrem pudrem.