Tak dobrych kotlecików jeszcze nie jedliście: Serek wiejski do miękkości, cukinia do soczystości.

Pikantne kotleciki z cukinią to bardziej dietetyczna wersja jednego z głównych smaków dzieciństwa. Cukinia doda produktom soczystości, ale dla aromatu dodamy zioła.

 Możesz wybrać pęczek według własnego gustu np. koperek, pietruszkę czy miętę. Wskazówka: lekko posól startą cukinię i odstaw na 5 minut, aby puściła sok, który następnie musisz odsączyć.

Składniki:

  • Twaróg 300 g
  • Cukinia 300 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Mąka pszenna 4-5 łyżki
  • Koperek do smaku
  • Pietruszka do smaku
  • Mięta do smaku
  • Olej słonecznikowy 2-3 łyżki

serniki z zielenią

Przygotowanie:

W głębokiej misce wymieszaj twaróg z jajkiem i szczyptą soli. Dodaj startą i przeciśniętą cukinię i posiekane drobne zioła. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Uformuj masę dłońmi w rulon i pokrój na kawałki. Powinnaś otrzymać około 14-15 sztuk. Nadaj placuszkom okrągły kształt, a następnie spłaszcz je dłońmi.

Smaż przez 2-3 minuty po obu stronach na dobrze ogrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Rumiane kotleciki doskonale komponują się z sosem pomidorowym. Podawaj do stołu!

Nie zapomnij podzielić się wrażeniami z przepisu ze swoimi przyjaciółmi!

error: Treść zabezpieczona !!